Viden om

Urternes helbredende virkning – videnskab eller overtro?

Af Mikael Eriksson

Urter har i mange år været omgærdet af en del mystik og har i mange samfund indgået som en naturlig del af helbredelse og sygdomsbekæmpelse. Derfor er der opstået en række myter om urternes virkning.

I første del af denne artikel-serie om urternes virkning undersøger vi den traditionelle anvendelse af en lang række af de urter, der indgår i blandt andet Tetemplets teer. Det skal understreges at der ikke er videnskabeligt belæg for effekterne oplistet i “Traditionel anvendelse”, men det viser blot gængs tro og overtro.

 

NAVN DEL OPRINDELSE,

UDSEENDE

TRADITIONEL

ANVENDELSE

 

BEMÆRKNINGER TETEMPLET TE
ABROD

Ambra

Artemísia abrótanum

 

Urten Busk/staude

Mellem- og Sydeuropa, Lilleasien, Kina, Østasien, dyrkes flere steder i Europa og Nordamerika.

Appetitmangel; nedsat galdeproduktion; slim i bronkier og åndedrætsveje; indvoldsorm.

Hjælper på appetitten og fedtfordøjelsen

Hele planten har en behagelig citronfrisk duft og kaldes også ambra. Traditionelt dyrket som en duftplante og brugt som smagsingrediens på samme måde som malurt.

 

Meditation
ANGELIKA

(Angélica archangélica)

Kvan

 

Rod Stor skærmplante m. gulgrønne blomster. Europa, Rusland (Sibirien), Lilleasien, Canada Kolik (smerter/kramper i tarmen); fordøjelsesbesvær; aerofagi (luftslugning), tarmluft; mave/tarmkatar; mave- og tolvfingertarmssår; nervøsitet, nervøst søvnbesvær Aromatisk plante, der traditionelt har været anvendt som smagsfaktor på grund af indholdet af æteriske olier. I vore dage bruges især roden, der virker styrkende, krampeløsende og beroligende, ved sygdomme i fordøjelsesorganerne.

 

Meditation

 

ANIS

(Pimpinélla anísum)

 

Frøene Østlige Middelhavsområde, Europa, Rusland, Asien, Afrika, Nord- og Sydamerika Fordøjelsesbesvær; kolik (smerter/kramper i tarmen); tarmluft; slim i åndedrætsvejene; hovedpine; dårlig ånde (de hele frø tygges).

 

Anis bruges som et husholdningskrydderi, men virker også medicinsk, især fordøjelsesfremmende.

 

Krydder chai, Green Balance, Passion tea
APPELSIN

Citrus sinensis

Skal Citrustræ, Subtropiske områder Chronic bronchitis.

Non-irritant to the kidneys and pleasant to take.

 

An infusion of dried flowers is used as a mild nervous stimulant. Afslapning
BASILIKUM(Ocímum basílicum)

 

Urten Sydeuropa, Sydrusland, Nordamerika (Californien), Sydamerika (Argentina), Asien, Afrika (Angola). Fordøjelsesbesvær; hoste; slimhindebetændelse i urinvejene.

 

Krydderurt med mavestyrkende og slimløsende egenskaber.

 

Harmoni
BLÅBÆR(Vaccínium myrtíllus)

 

Lav busk. Europa, Rusland, Nordamerika. Svækket syn/nattesyn, trætte øjne; diarré; irriteret tyktarm; kredsløbsforstyrrelser i de små kar.

 

Blåbær indeholder såkaldte antocyanosider, der betragtes som de vigtigste aktive stoffer i drogen, bl.a. på grund af den rolle, de spiller i dannelsen af synspurpur.

 

Kærlighed
CAYENNEPEBER

CHILIPEBER (Cápsicum frutescens)

 

Frugten Vestindien, Nord- og Sydamerika, Asien, Afrika. Mavesår; tyktarmskatar; åreforkalkning, forebyggelse; for højt/lavt blodtryk; træg fordøjelse; kolik og mavekrampe.

 

Indeholder bl.a. det aktive stof capsaicin, samt vitamin C og magnesium. Stærkt smagende krydderi, der stimulerer fordøjelsen. Er i familie med paprika.

 

Passion
CITRON

(Cítrus frúctus)

 

Skal Citrustræ. Middelhavslandene, Tyrkiet, Pakistan, Vestindien, USA, Ecuador Appetitstimulerende og fordøjelsesfremmende middel. Som bestanddel i krydderblandinger.

 

Ginkgo awareness
COLANØD